Category Archives: ekonomi

Tjipp tjipp

Oftast när jag reser så läser jag en bok. Fast då och då så skriver jag en bok – i mitt huvud. Jag tycker om att se små städer susa förbi bilrutan och fantisera om de människor som en gång levt där. I helgen for vi förbi Kil på vägen till Karlstad. Jag vet egentligen inte vad Kil är känt för. Namnet och orten känner jag mycket väl till men egentligen inte varför. Den personen som är mest känd från Kil är utan tvekan Bengt Asterlind. Ni vet han i programmet Hajk som sa Tjipp tjipp. Jag inbillar mig att mindre orter som Kil är väldigt välkomnande. Från den dagen jag skrivit på köpekontraktet hos en fastighetsmäklare Kil så kommer grannarna med typ hembakta bullar och välkomnar mig. Det är charmigt med mindre orter där typ alla känner varandra. Det ger en bättre sammanhållning. I området vid Kil ligger dessutom en spännande plats som sätter fast på fantasin. Nämligen Runnevåls gravfält som härstammar från cirka 500 f. Kr förstår ni hur gammalt det är?!? Det är järnåldern och tiden för de stora folkvandringarna som som inträffar under denna period. Dessa människor beslöt sig att bosätat sig i Kil och jag undrar hur det såg ut då? De ansåg väl att Fryken var exemplariskt för fiske och de bördiga landskapet perfekt att bruka. Tänk hur en bilresa kan sätta igång fantasin.

En järnåldersby

En järnåldersby

Leave a Comment

Filed under Böcker, ekonomi, jag

Författardrömmar

Vem har inte drömt om att bli en författare? Jag tror att många går och önskar att de vore författare. Kanske att bli den nya Stieg Larsson eller Camilla Läckberg. Jag ska skriva en bok när jag blir pensionär. Den ska handla om mitt liv så jag hoppas att det blir lite mer spännande. Fast självklart inte FÖR spännande. Jag gillar trots allt mit Svenssonliv.

Har du en historia på lager nu så behövs det ingen publicist i dag. Det går faktiskt ganska lätt att få ut sina egna böcker på marknaden. Exempelvis via Nomen kan du låta trycka upp cirka 100 böcker som en första utgåva.

Det hela går till som så att först skriver du ett utkast. Sedan skickar du in det för att få en offert. Det hela beror så klart på hur många böcker du vill ha och hur tjock den är. Det går ju låna på nätet också i väntan på att böckerna blir sålda. Godkänner du offerten får du hem ett provexemplar. I den boken kan du fortfarande göra korrigeringar. Är allt till belåtenhet får du sedan hem dina böcker. De kan trycka upp flera hundra exemplar.

Som en nybliven författare kanske du inte har en bra kundgrupp ännu. Nomen lägger upp din nya bok på bokinfo. Bokinfo är en databas på nätet för alla bokhandlare. Så det har faktiskt aldrig varot så enkelt som nu att kunna edera en bok.
noiu

Leave a Comment

Filed under Böcker, ekonomi

självhjälpsböcker

Jag läser alla typer av böcker, fakta, romaner, drama eller rysare. Jag slukar allt. Jag måste dock erkänna att jag är svag för böcker som lär mig något. Det kan vara en historisk roman som gör att jag får upp ögonen för en person jag tidigare inte visste existerade. Det kan även vara faktaböcker eller så kallade självhjälpsböcker. Just nu håller jag på att läsa boken Aktie och Fondhandboken. En synnerligen intressant bok som får mig att tro att jag är ett aktieproffs. Den är skriven av Björn Wilke. Jag tycker det här är enormt viktigt eftersom mina pensionspengar ligger placerade i denna typ av värdepapper. Jag har kommit halvvägs genom boken men den gör det lättare att veta hur jag ska placera mina pengar och vilka risker som finns. Nu när jag vet hur jag ska undvika rikserna på värdepappersbörsen känns det som jag skulle kunna fylla i en ansök om lån blankett för att sedan satsa på värdepapper. Aktier är den sparform som över längst tid genererar mest avkastning. Jag kan verkligen rekommendera denna bok eftersom den är lättläst och lätt att förstå. Det är inte ofta ekonomibcker är det. Alla som planerar att bli över 65 borde läsa en bok om värdepapper och finansiella instrument.
heo

1 Comment

Filed under Böcker, ekonomi

Inte bara i böckernas värld!

Många säger att den viktigaste händelsen i människans historia var när Gutenberg uppfann bokpressen. Det innebar nämligen att ett helt nytt sätt att sprida information på kunde börja tillämpas. Man kan utan att överdriva säga att det var denna uppfinning som banade väg för de flesta viktiga innovationer både på det tekniska och vetenskapliga planet.

Att böcker är viktigt är jag således den första att skriva under på. Ända sedan jag som sexåring och började läsa de berömda femböckerna och böckerna om Kalle Blomqvist har jag i snitt läst en bok i veckan. Det blir en hel del böcker över åren och utan den avslappning som läsningen gett mig, är jag säker på att jag hade varit en annan, mindre harmonisk människa.

Men denna blogg kommer inte bara att handla om böcker. Jag har nämligen också ett starkt jaktintresse och det är därmed inte omöjligt att jag i bloggen också kommer att diskutera nyinköpt jaktutrustning och annat som har med den sidan av mitt liv att göra. Dessutom är det mycket troligt att jag kommer att ge lite privatekonomiska tips, då jag till vardags jobbar på en bank.

Gutenberg

Gutenberg

 

Leave a Comment

Filed under Böcker, ekonomi, jaga